Nem ma kezdtük!

Hatpontos meccsek következnek

2016 január 8.
Közeledünk a jégkorong MOL Liga alapszakaszának végéhez, gyakorlatilag már csak a negyede van hátra annak, azaz 12 mérkőzés. Legalábbis, ami a Csíkszeredai Sportklubot illeti. A csapat 10 – mérkőzések nélküli – napot követően újfent harcba száll a rájátszásba jutás eléréséért. Első megoldandó feladat a Ferencvárosi TC lesz, amely ráadásul közvetlen rivális is. A kék-fehérek keretproblémái nem oldódtak meg, sőt mondhatni súlyosbodott a helyzet.
Közel két hét mérkőzés nélküli időszakot követően újfent „harcba indul” a Csíkszeredai Sportklub jégkorongcsapata. A tét továbbra is a MOL Liga rájátszásába való jutás elérése. Ehhez a kék-fehér alakulat a sorozat legjobb hat helyezettje között kell legyen a 48 mérkőzéses alapszakaszt követően. A Sportklub jelenleg épp a vonal alatt van: 36 találkozót követően 45 ponttal a zsebben a hetedik helyen tanyáznak. Igaz nagyon szoros a küzdelem, hiszen a negyedik helyezett Újpesttől, amely egy meccsel többet tudott le, mindössze kilencpontnyi távolságra van. Sőt a nyolcadik helyezett Dunaújváros is közel van a maga 39 pontjával.

Közvetlen rivális érkezik
A sorozat záró felvonásának első állomásaként szombaton 18 órától a Ferencvárosi TC együttesén kell túl lenni, akik a hatodik helyen tanyáznak 47 ponttal. Artur Oktyabrjov dolga nem sokat változott a legutóbbi MAC Budapest ellen hosszabbítás után elszenvedet vereséget követően. Akkor nyolc játékosára nem tudott számítani, ez a szám azóta megnőtt. A sérültekből ugyan vannak visszatérők, de a romániai U20-as korosztályos válogatottba a klub öt játékosát – Orbán, Antal, Sándor, Rokaly, Geréb – volt kénytelen elengedni. Jelen pillanatban pedig alig három és fél sor áll a vezetőedző rendelkezésére. Ezen állományból kell kialakítsa azt az ütőképes csapatot, amely fel tudja venni a harcot az egyre acélosabb és meggyőzőbb játékot mutató Ferencvárossal szemben, majd jövő kedden a Brassói Corona ellen.

Cél a rájátszás
Artur Oktyabrjov vezetőedző a hátralevő 12 mérkőzés mindegyikére úgy tekint, mint „hatpontos” meccsek. Nem is csoda, hiszen hét olyan mérkőzés szerepel a versenynaptárban, amely közvetlen riválisok ellen lesz. A kék-fehérek három-három alkalommal mérik össze erejük a Ferencvárossal és Dunaújvárossal, míg egyszer az Újpesttel. Bónuszként pedig ott van a Brassói Corona elleni jövő keddi találkozó. A fennmaradó négy mérkőzést a csíki legénység a sorozat élmezőnyéhez tartozó DVTK Jegesmedvék, MAC Budapest, illetve a Fehérvár AV19 ellen játsszák. Utóbbiakkal ráadásul még két alkalommal.

Ami még nehezítheti az ügyet, hogy a Sportklub a fennmaradó 12 találkozóból ötöt játszik hazai pályán és hetet idegenben. A Vákár Lajos Műjégpályán rendezik a Ferencváros, az Újpest, a MAC, a Fehérvár, illetve a Dunaújváros elleni találkozókat. Idegenben pedig két-két Ferencváros, illetve Dunaújváros elleni kiszállás szerepel, továbbá egy-egy brassói, székesfehérvári és miskolci meccs.
A nehézségek itt viszont nem állnak meg, hiszen a MOL Liga mellett román bajnoki mérkőzések is szerepelnek, ami azt jelenti, hogy ezen hónapban a csapat 21 nap alatt 15 meccsen kell szerepeljen. Ha idevesszük a MOL Liga alapszakaszának végét jelentő február elejét, akkor 29 napra 20 meccs jut. Összehasonlításként decemberben 26 nap alatt 17 meccset ütöttek le a fiúk.

Továbbá a versenynaptárakba ütközés is van. Erre a hétvégére két Brassó elleni meccs volt kiírva, amelyeket viszont február 20-21-én ütnek le a felek. Van viszont három találkozó, amely ütközik. Január 22-23-án a Gyergyószentmiklósi Progym látogat Csíkszeredába, miközben a csapat magyarországi túrán lesz, továbbá január 29-én egy napon érkezik a Dunaújváros és a Bukaresti Steaua. A naptárak módosítása jelen pillanatban szinte lehetetlen, hiszen nincs hely, ahová azokat be lehetne szúrni.

A MOL Liga rájátszásába jutás mikéntje viszont nagy bizonyossággal a közvetlen riválisok ellen elért eredmények fogják eldönteni. Ezért is volna jó, ha a fiúknak sikerülne behúzni a hajrá első mérkőzését, amely egy plusz lendületet adhatna.

„Közeledünk az alapszakasz végéhez a MOL Ligában és a tervünk továbbra sem változott, így minél több pontot szeretnénk megszerezni, hogy ott lehessünk a rájátszásban. A keretproblémáink nem oldódtak meg az elmúlt két hét alatt. Vannak sérültjeink, illetve több fiatal játékosunk a korosztályos válogatottba kapott behívót, ami miatt nem számíthatunk rájuk. A csapat újfent meg kell mutassa, hogy milyen karakterrel rendelkezik. Közhelyes fogalmazás, de minden meccsünk hatpontos lesz innentől kezdve. A legutóbbi Ferencváros elleni mérkőzésünk kemény fizikai csatát hozott, amelyből nem hiányoztak az érzelmek sem. Hasonló mérkőzésre számítok most is és bízom benne, hogy akárcsak legutóbb sikerül nyernünk” – nyilatkozta Artur Oktyabrjov.