You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Erste Liga
Interjú
Tények
Érdekesség

SC Csíkszereda–Gyergyói HK 6-3

Hiába vezetett a GYHK 3-0-ra a székely rangadó 14. percében, a Sportklub óriásit küzdve először egalizált, majd 6-3-ra megnyerte a derbit – Novák gárdája ezáltal tovább folytatta a felzárkózást a tabellán.

Agafonov hiányában Salló és Láday egy bekkpárt alkottak ezúttal; Rokaly Szilárd nem öltözött be a mérkőzésre. A vendégek keretében nem volt ott Horvath, Györfy, Kozma és Biró sem, viszont Szilassy Zoltán ismét számíthatott Sárpátkira, így DiDiomete újra visszakerült a negyedik egységbe. A Csíkszereda új szerzeménye, O’Connor védett az Adorján által használt, de a név részénél leragasztott mezben a hazaiaknál, míg Rinne kezdett a vendégeknél.

A Vákár nézőserege már a mérkőzést megelőző percekben kiváló atmoszférát varázsolt a lelátókra. Feltüzelve kezdte a találkozót a Sportklub, 30 másodperc elteltével rögtön Péter Balázs és Reisz óriási helyzetei után Rinnének hatalmasakat kellett védenie. Nem sokkal később következhetett a hidegzuhany a hazaiak szempontjából, ugyanis kevesebb mint másfél perc leforgása alatt berámolt kettőt a Gyergyó: Fejes távoliját követően O’Connor ügyetlenkedett, Sylvestre elé pattant a pakk, aki nem hibázott közelről (0-1). Nem sokkal később Sándor-Székely sebes léptekkel viharzott el a jobboson, majd a ketrec megkerülése után Dalhusienhez készített vissza, a légiós bekk palánk mellől leadott kísérlete utat talált a hálóba (0-2). A folytatásban kihasználatlan maradt egy csíki emberfór, ami megbosszulta önmagát, ugyanis a GYHK a 14. minutumban szintén emberelőnyben berámolta a harmadikat is: Bodóék iskolapéldáját prezentálták a fór megjátszásának, remekül táncolt a pakk a vendég ütőkön, végül Orban keresztpasszát Sylvestre zúdította a felsőbe – ekkor még O’Connor látszólag nem akklimatizálódott teljesen az új körülményekhez. Nem kellett sokat búslakodnia a népes hazai nézőseregnek, 20 másodperccel később Brown visszahozta a reményeket. Emberelőnybe került a Sportkub, egy távoli löket a kék-fehérek légiósa elé pattant, aki közelről megoldotta a rutinmunkát (1-3). Éledeztek a házigazdák, Péter és Dalhusien akadtak össze, a páros kiállítás végül a szentmiklósiakat zavarta meg jobban – Gecse távolija ugyanis a takarásnak és a vas hathatós közreműködésének köszönhetően beakadt a ketrecbe (2-3).

Ami nem sikerült az első játékrész legelején Reiszéknek, az a második etap kezdetén kereken 20 másodperc elteltével összejött a légiósoknak: Levin keresztpasszára Milan remek ütemben érkezett, a Sportklub 23-asa irgalmatlan nagy gólt vert kapásból a rövid felsőbe (3-3). Újra nyíltsisakos lett a találkozó, ami egyben feszültséget is tartogatott, DiDiomete keveredett kisebb nézeteltérésbe csíki kollégáival. A 23. minutumban Demeter váltotta Rinnét a vasak között, az elmúlt szezont teljes mértékben végigvédő finn hálóőr rejtélyes okok miatt bevonult az öltözőbe – így a Gyergyó 21 esztendős portása 2022 februárja után ismét védhetett Erste Liga-mérkőzésen. Óriási tartásról tett tanúbizonyságot Vaclav Novák együttese, ugyanis a Csíkszereda háromgólos hátrányból megfordította a mérkőzést: a végig remeklő Levin korongot szerzett az ellenfél védőharmadában, majd az izraeli válogatott egy lekövethetetlen csel meghúzása után ajtó-ablak ziccerbe hozta Milant, aki a közelről élt is a lehetőséggel (4-3). A korongbedobás után Szigeti és Silló koprodukcióját O’Connor hárította földöntúli bravúrral, az NHL-t is megjárt hálóőr így jóvá tette korábbi hibáját. Zajlottak az események, a 33. minutumban a vendéglátók harmadik emberfórjukból megszerezték második találatukat. Részeghék kékvonalas próbálkozásai először még rendre elhaltak a blokkokban, ám a pakk egyszer csak Rutkowskihoz került, a kanadai védő bombáját pedig mintha csak zsinóron húzták volna be a jobb sarokba (5-3).

A 47. percben emberelőnybe került a Gyergyószentmiklós, O’Connor újabb védésekkel igazolta tehetségét. A folytatásban ment előre a GYHK becsülettel, Vincze riogatott a kapu előteréből, ám O’Connor eszén újfent nem lehetett túljárni. A gyergyói előnyös sor három ízben is próbálkozott, a társak folyamatosan Vinczéhez szerettek volna centerezni, ám a figura nem akart összejönni az este folyamán. A végén Demeter még lekorcsolyázott a kispadra, a székely derbi 6-3-as végeredményét végül Levin állította be egy üres kapus találattal, így a csíkiak egyben revansot vettek a korábbi 7-1-es vereségért.  A Csíkszereda november 23-án Dunaújvárosba látogat majd, ugyanezen a napon Szilassy Zoltánék a listavezető Újpest otthonában játszhatnak csúcsrangadót.

 

A Sportklub–GYHK mérkőzés tréneri nyilatkozatai:

Václav Novák, vezetőedző, Sportklub Csíkszereda: “Tudtuk, hogy nem lesz könnyű, a Gyergyó nagyon erős csapat. Rosszul kezdtünk az első tíz percben, az ellenfél három góllal vezetett. Utána sikerült felállnia a csapatnak, elkezdtünk jól és főleg szívvel játszani, így sikerült 6-3-ra nyernünk. Csak gratulálni tudok a fiúknak, nagyon jól harcoltak. Köszönöm szépen nekik!”

Szilassy Zoltán, vezetőedző, Gyergyói HK: “Először is gratulálok az ellenfélnek, nagyon jó munkát végeztek! Gyakorlatilag hipp-hopp, három gól volt ide, s ez elvette a védekezésünk élességét. Kaptunk aztán két gólt az első harmad végén, egy harmadikat pedig a második játékrész elején, ez kicsit felelőtlenné tett minket. Megfordult a tendencia. A Szereda nagyon felpaprikázódott, mi pedig kerestük önmagunkat egészen a harmadik harmadig. A harmadik húsz percben nagyon keményen dolgoztunk, magas erőbedobással és energiaszinttel. Volt elegendő helyzetünk, hogy visszajöjjünk, de mindig ezt nem lehet csinálni, mint ahogy tettük azt a múltban. Az első harmad utolsó néhány cseréjének és a második játékrésznek megfizettük az árát. Az ellenfél strukturált volt. Még egyszer gratulálok nekik, megdolgoztak a sikerért! Nekünk pedig tanulni kell ebből nyilván!”

Jégkorong Erste Liga, alapszakasz: Csíkszeredai Sportklub–Gyergyói HK 6–3 (2–3, 3–0, 1–0).

Gólszerzők: Aidan Brown (14.), Gecse Hugó (18.), Cody Milan (21. és 29.), Troy Rutkowski (33.) és David Levin (60.), illetve Sebastien Sylvestre (2. és 14.), Mike Dalhuisen (2.).

Kapura lövések: 22–25.

Büntetőpercek: 12–8.

Csíkszeredai Sportklub: Matt O’Connor, Ambrus Levente (kapusok) – Ferencz-Csibi Róbert, Karel Kubát, Reisz Áron, Péter Balázs, Részegh Tamás (első sor); Gecse Hugó, Troy Rutkowski, Cody Milan, Becze Tihamér, David Levin (második sor); Salló Alpár, Láday Tamás, Aidan Brown, Jeremy Welsh, Jevgenyij Szkacskov (harmadik sor); Fodor Csanád, Rokaly Norbert, Eduard Casaneanu (negyedik sor). Vezetőedző: Vacláv Novák.

Gyergyói HK: Rinne Juha Rasmus, Demeter Arnold (kapusok) – Matias Petteri Haaranen, Jimi Jalonen, Bodó Christopher, Császár Hunor, Orban Brance (első sor); Kontsa Mesikammen, Fejes Nándor, Vincze Péter, Sebastien Sylvestre, Sárpátki Tamás Róbert (második sor); Mike Dalhuisen, Imre Patrik, Sándor-Székely Ottó, Silló Arnold, Szigeti Ákos (harmadik sor); Devin Di Diomete, Csiszer Ádám, Vincze Gergő (negyedik sor). Vezetőedző: Szilassy Zoltán.

Játékvezetők: Sikó Szilárd Levente és André Attila, illetve Magyar Áron és Andrieș Gheorghieș.

Forrás: Jégkorongblog » SC Csíkszereda–Gyergyói HK 6-3 

Fotó: Pinti Attila, Pál Zoltán.