You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Erste Liga
Román bajnokság
Tények
Érdekesség

Székely rangadó gyergyói győzelemmel

A szezon második székely hokirangadója is a Gyergyói Hoki Klub győzelmével zárult. A GYHK két héttel ezelőtt hazai pályán 5–2-re verte a Csíkszeredai Sportklubot, pénteken este pedig a Vákár Lajos Műjégpályán 4–2-re nyertek a piros-fehérek.

Zsúfolásig megtelt lelátók előtt kezdődött a péntek esti hokimérkőzés Csíkszeredában, amelyet különleges pillanat előzött meg: az ünnepélyes korongbedobást két kiváló fiatal orvos, dr. Hajducsi Örs és dr. Solti Norbert idegsebész szakorvos végezte el. Ők voltak a kezelőorvosai a Csíkszeredai Sportklub áprilisban súlyos fejsérülést szenvedő hátvédjének, a mostanra felépülő Salló Alpárnak.

A mérkőzés keménynek és iramosnak indult, aztán rengeteg volt a megszakítás és megsokasodtak a kiállítások, ezek közül nagyon sokat vitattak a játékosok, az edzők és a nézők. Két korai vendéggóllal kezdődött az összecsapás, a GYHK négy perc után már 2–0-ra vezetett: előbb Sylvestre az alapvonal mögül adott középre, a csíki kapu előtt üresen hagyott Vincze Péter pedig senkitől sem zavartatva a hálóba lőtte a korongot (0–1), majd Fejes ugratta ki DiDiomete-t, a kanadai légióst hátulról akadályozta ugyan Gecse, de estében kapura lőtt, a korong pedig átcsúszott Adorján kapus lábai között (0–2).

A 11. percben szépített a Sportklub, Stach ugratta ki a kék vonalnál Sofront, a tapasztalt csatár pedig belőtte a ziccert (1–2). A 13. percben Jalonen ütközte le a palánknál Rokaly Szilárdot, a hazai játékos beverte a fejét a plexibe, és nem tudta folytatni a játékot, Jalonent pedig 5+10 percre büntették. A második harmad elején emberfölényben, négy a három ellen, gyönyörű passzjáték után Jevgenyij Szkacskov védhetetlen góllal egyenlített (2–2). Csupán négy percig volt egyenlő az állás, a vendégek ugyancsak emberelőnyből, Bodó Christopher találatával ismét átvették a vezetést (2–3).

A mérkőzés közepén, a 30. percben Imre Patrik és Rokaly Norbert kapaszkodott össze, a bunyóba beavatkozott Garrett Clarke is, végül mindhármukat végleges kiállítással sújtották. Nem sokkal később két kerek percig kettős emberfölényben volt a Gyergyó, de a Sportklub hősiesen kivédekezte. A harmadik játékrészben folytatódott a kiállítás-cunami, a Sportklub támadott többet, az utolsó másfél percre kapusa helyett is mezőnyjátékost küldött a jégre, majd időt kért, de az egyenlítés nem sikerült. Négy másodperccel a vége előtt a GYHK saját harmadából kilőtte a korongot, a hazaiak tilos felszabadítás miatt leálltak, a vendégek nem, Sylvestre pedig belőtte az üres kapuba. A gólt utólag visszavonták a játékvezetők, majd az újrakezdést követően Bodó Christopher szerzett korongot, és egy másodperccel a vége előtt az üres kapuba lőtte (2–4).

Tódor Krisztián, Csíkszeredai Sportklub másodedzője szerint érzelemdús mérkőzés volt, rogyásig teli lelátókkal. „A kezdést elrontottuk, de viszont utána úgy érzem, hogy megfordítottuk a lelki tényezőjét a mérkőzésnek. Viszont ismét elkövettünk olyan hibákat amiket egyszerűen Gyergyó ellen nem lehet megengedni. A bíró nem sípol, megállunk, vitatkozunk, ezen a szinten ez nem elfogadható. Ha le tudjuk minimalizálni a hibáinkat, akkor van esélyünk. Ma is volt esélyünk. Nem ezzel van a gond, hanem azzal, hogy néha az érzelmi túlhevítettség olyan dolgokat hoz ki belőlünk, ami a csapat számára káros” – nyilatkozta Tódor.

Szilassy Zoltán, Gyergyói HK vezetőedzője szerint nehéz a mérkőzésről beszélni, mert elképesztő mennyiségű kiállítás volt mindkét oldalon. „Szerintem az első harmadban nem volt öt-hat perc amikor öt az öt ellen játszottak a csapatok. Nagyon hektikus meccs volt. Nagyon jó emberhátrányos játékot mutattunk. Három a négy ellen, amikor 22 másodperc volt hátra két csatárt és egy hátvédet küldtem be a jégre. Nem lett meg a buli, és ugye olyan képességgel rendelkezik az ellenfél első számú osztaga, hogy amikor ennyi helyet kapnak, megoldják. És pont ezért nagyon értékes volt az emberhátrányos játékunk, mert rengeteget öltünk és ez nagyon komoly kapusteljesítménnyel volt fűszerezve. De ez elmondható Adorjánról is, róla is, hogy zseniális volt. 

„Öt az öt ellen azt gondolom, hogy nem voltak problémáink, nagyon kompaktak voltunk a védekező harmadban. Amivel elégedetlen voltam, az az, hogy a két kék vonal között nem gyorsan haladtunk át, nagyon rizikós passzokkal próbáltunk operálni, a játékos háta mögé adott korongokat, ami nincs benne a mi térképünkben. Ezen föltétlenül javulni kell, mert nagyon nehéz meccsek előtt állunk. Sorozatban a Brassó, majd két meccs Bukarestben, utána a MAC, a Fradi és az Újpest ellen játszunk. Tehát tanulni kell ebből a meccsből, mert a három pont a legszebb belőle. Megcsináltuk, de rengeteg tanulni valónk van a játékunkról, hogy minél kevesebb lehetőséget adjunk az ellenfeleknek a jövőben. Tenisz nyelven szólva, azt gondolom, hogy sok ki nem kényszerített hibát követtünk el, ahelyett, hogy az ellenfél dolgozott volna érte” – nyilatkozta a mérkőzés végén Szilassy.

Piros nyílra kattintva a mérkőzés góljait csíphetitek el:

Jégkorong Erste Liga és romániai bajnokság, alapszakasz:

Csíkszeredai Sportklub–Gyergyói Hoki Klub 2–4 (1–2, 1–1, 0–1).

Gólszerzők: Sofron István (11.) és Jevgenyij Szkacskov (21.), illetve Vincze Péter (2.), Devin Di Diomete (4.), Bodó Christopher (25. és 60.).

Kapura lövések: 28–35.

Büntetőpercek: 82–51 (ebből a sportklubos Garrett Clarke-nak 2x20 perc, Rokaly Norbertnek 20 perc, illetve a gyergyói Jimi Jalonennek 5+10 perc, Imre Patriknak pedig 20 perc).

Forrás: Gyergyói siker a székely hokirangadón (szekelyhon.ro)