Nem ma kezdtük!

Fele letudva a bajnokságnak

2015 november 26.
Lejárt a jégkorong MOL Liga alapszakaszának első fele, legalábbis, ami a Csíkszeredai Sportklub szereplését illeti. Az eddigi idény mindenféleképpen két részre osztható. A nézőszámok és a csapat teljesítményét illetően is. Október óta felfelé ívelnek a csapat mutatói, de ez egyelőre csak arra volt elég, hogy az utolsó helyről elmozdulva, már a középmezőnyhöz tartozik a csíki gárda. Ezen helyezést a két hétközi mérkőzéseken meglehet erősíteni. Igaz két nagyon kellemetlen ellenfél érkezik a címvédő DVTK Jegesmedvék, illetve az Újpesti TE révén.
Nagyon nehéz szezonkezdés után október hónapra rendeződött a helyzet a Csíkszeredai Sportklub jégkorongcsapat háza táján, ami minden mutatóban éreztette hatását. Mint ismeretes a szezont egy nagyon szűk kerettel kezdte el a Geréb István-Nagy Béla edzőpáros, akik sok esetben improvizálniuk kellett, hiszen sorra sérültek le a játékosok. A légiósok igazolás bár szeptember közepén megkezdődött azok csak később kezdték érzetetni hatásuk, Artur Oktyabrjov vezetőedző érkezésével. Ennek fényében a MOL Liga alapszakaszának felét két részre lehet bontani. Van egy Oktyabrjov előtti korszak és egy, amióta megérkezett az orosz szakember.

Az első tíz meccs
A megtépázott csapattal Geréb István-Nagy Béla edzők a két nyitó mérkőzésen két meglepetés pontot szereztek a Fehérvár AV19, illetve az Újpesti TE ellen. Utána viszont csak vereségek következtek. Idegenben öt, míg hazai pályán három vereség csúszott be. Így tíz mérkőzés után a Sportklub két ponttal a liga tabelláján az utolsó helyet foglalta el. A vereségek pedig kihatottak a hazai nézőszámokra is. A MAC ellen 920-an, a címvédő Miskolc ellen 950-en, majd a Debrecen ellen már csak 750-en voltak kíváncsiak a kék-fehérekre. Ez átlag nézőszámba 873-at jelent. Ekkor szeptember végét írtunk. Ráadásul a román bajnokságban sem állt fényesen a csapat: öt vereség volt a mérleg. Ugyanezen időben pár nap alatt, rekord számú légiós kezdett csatlakozni a kerethez. Ekkor érkezett az első sor három alapembere Kirils Tambijevs, Anton Berljov, illetve Kalvis Ozols is. De többek között ekkor kezdtek a hazai játékosok is sorra felépülni sérüléseikből. Nem utolsó sorban ekkor jött a váltás a szakmai stáb élén is, hiszen az október 2-5. közötti második magyarországi kiszálláson már, mint megfigyelő jelen volt Artur Oktyabrjov.

Az új fejezet
Artur Oktyabrjov már első nyilatkozatában kifejtette: rengeteg tennivalója van és ezt csak munkával lehet elérni, továbbá kiemelte, legnagyobb feladata elhitetni a fiúkkal, hogy képesek mérkőzéseket nyerni.
Hogy nem levegőbe beszélt, azt bizonyította az edzések intenzitása, illetve a játékosok hozzáállása. Szép sorjában jöttek az eredmények is. A hét idegenbeli találkozón 12 pontot szereztek a fiúk és csupán a MAC Budapest, illetve az Újpesti TE elleni találkozókat veszítették el a fiúk. Hazai környezetben érdekesség, hogy bár pontszámban jobb (13 pont) a mérleg, a vereségeket illetően rosszabb. A hét meccsből négyet behúztak a fiúk, hármon viszont vereséget szenvedtek. Hosszabbítás után kikaptak a Fraditól, míg rendes játékidőben a Fehérvártól és legutóbb a Brassótól. Utóbbi vereség viszont fájó, hiszen a csapat jó sorozatot tudott maga mögött és elszalasztották az esélyt arra, hogy hamarabb elkezdjék a felzárkózást a középmezőnyre.
Nézőszámokban is érezhető változás történt ezen időszak alatt. Rendre 1000 fölöttiek a számok. Az átlag nézőszám elérte a hét meccsen az 1185-öt. A hivatalos lapokon szereplő nézőszámok valószínűleg kevesebbet mutatnak, hiszen volt olyan találkozó, amikor telt ház volt.
A MOL Ligával párhuzamosan román bajokságban is tarolt a Sportklub. Ezen pontvadászatban a hétvégi Sportul Studentesc elleni összecsapásokkal érkezünk el a sorozat feléhez. Ami viszont bíztató, hogy a csapat itt sem utolsó, mint volt, hanem az első. Igaz nagyon szorossá vált a mezőny a körbeveréseknek köszönhetően.

Sorsdöntő december
Ha idevesszük a csütörtök és a pénteki mérkőzéseket is, akkor az elkövetkezendő időben – vagyis az év végéig – a csapat 12 MOL Ligás meccset fog játszani. Ebből kilencet hazai pályán és hármat idegenben. Ami igazán nehezíti a történetet azaz, hogy nagyon nehéz ellenfelek vannak soron: a jelenlegi dobogósok. Többek közt háromszor játszanak a címvédő DVTK-val és kétszer-kétszer az újonc, de remek erőből álló MAC Budapesttel, illetve a Fehérvár AV19-el. Nem beszélve a román bajnokságról. Páros meccs van a Gyergyószentmiklóssal, illetve a Steauával. Továbbá december 17-20. között Gyergyószentmiklósón rendezik a Románia-kupát, ahol a csoportkörben a Galac és a Brassó lesznek az ellenfelek. A csoportgyőztes majd a fináléban lesz érdekelt.

Két nehéz meccs
Az év végéig betervezett 12 MOL Ligás meccsből kettőt letud a Sportklub csütörtökön és pénteken. Érkezik a címvédő DVTK, illetve a formába lendülő Újpesti TE. Érdekesség, hogy a miskolciakkal, amióta megérkezett az orosz különítmény, még nem játszott a csapat. A két csapat két külön stílust képvisel mára és több kérdésre is választ fog adni ezen találkozó. A legfontosabb talán az, hogy a csíki csapat hol áll jelenleg a liga legjobbjával szemben. Az Újpest elleni meccsnek pedig külön fontossága van, hiszen tovább lehet tapadni a lilákra.
A DVTK Jegesmedvék ellen csütörtökön, míg az Újpesti TE ellen pénteken 19 órától lépnek pályára a fiúk, hazai környezetben.