You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Román bajnokság
Tények
Érdekesség

Tovább dagad a hokibotrány, szerződést bontott a hokiszövetség

Egyoldalúan szerződést bontott a Román Jégkorong Szövetség (FRHG) a bukaresti sportminisztériummal, és ezzel lemondott a költségvetési támogatásról. A döntés előzménye, hogy a Novák Eduárd vezette szaktárca felfüggesztette a sportági szövetség szeptemberi tisztújító küldöttgyűlésén hozott határozatok hatályát. 

A FRHG kedden közölte, hogy a szerződésbontásról hétfőn tájékoztatta a sportminisztériumot. Arról is tájékoztatott, hogy fellebbezést nyújtott be a szövetség szeptemberi küldöttgyűlésén hozott határozatokat felfüggesztő sportminisztériumi döntés ellen. A jégkorongszövetség közleménye szerint a sportminisztérium idei költségvetésében közel 580 ezer eurót irányoztak elő a FRHG tevékenységének finanszírozására. A tárcával kötött szerződés szerint a szövetségnek 10 százalékos társfinanszírozást kellett biztosítania, de eddig az éves támogatás 50 százalékánál nagyobb összeget fordított saját bevételeiből a sportág fejlesztésébe.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy ez döntés nagy hatással lesz a szövetség munkájára, de mi ebben a szélsőséges formában tiltakozunk a sportminisztériumnak a FRHG munkájába való törvénytelen és erősen átpolitizált beavatkozása ellen. Döntésünk újabb vészjelzés arról, ahogyan a sportminisztérium megpróbálja a Román Jégkorong Szövetséget Novak Eduárd miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó részleggé alakítani” – olvasható a közleményben.

A szövetség szerint a Hargita és Kovászna megyei jégkorongklubok több játékosa bejelentette, hogy a továbbiakban nem szerepel a válogatottakban, ami a nemzetközi szervek részéről szankciókat vonhat maga után, a FRHG tevékenysége pedig ellehetetlenült a „panaszok és az ellenőrzések” miatt. „Továbbra is várjuk Nicolae Ciucă miniszterelnök válaszát a november 4-ei nyílt levelünkre, amelyben jeleztük, hogy a sportminisztérium a hatáskörével visszaélve az FRHG jelenlegi vezetőségének eltávolítására törekszik” – zárta közleményét a szövetség.

Az ügy előzménye, hogy a bukaresti sportminisztérium korábban felfüggesztette a FRHG szeptember 15-én tartott tisztújító küldöttgyűlésén hozott határozatok hatályát, többek között arra hivatkozva, hogy a 2021/22-es idény versenyeiben szereplő 25 egyesület közül 12 nem kapott szavazati jogot. 

A szeptember 15-i küldöttgyűlését az erdélyi klubok képviselőinek és jelöltjeinek kizárásával tartotta az FRGH. A gyűlés szavazati jogot kapott résztvevői újabb elnöki mandátumot szavaztak Alexandru Hălăucának. A szövetség tartozásra hivatkozva vonta meg a szavazati jogot egyes kluboktól, anélkül hogy pontosan megjelölte volna, a szabályzat mely cikkelye alapján járt el.

A tartozást – két kivétellel – az a bírság jelentette, amelyet a szövetség rótt ki a koronavírus-járvány idején megszabott intézkedések kapcsán. Ugyanakkor volt olyan klub is, amelyik szavazhatott, pedig tartozása volt, és olyan klub is, amelyik úgy kapott szavazati jogot, hogy nem vett részt az előző idény semmilyen versenyében. A szeptember 15-i küldöttgyűlését az erdélyi klubok képviselőinek és jelöltjeinek kizárásával tartotta az FRGH. A román első osztályú bajnokságban szereplő nyolc klub közül csupán a két bukaresti és a galaci egyesület képviselői kaptak szavazati jogot a gyűlésen.

A bajnokság erejét képviselő négy székelyföldi és egy brassói klub képviselői vélt adósság miatt nem szavazhattak, a székelyföldi jelölteket pedig azért zárták ki a versenyből, mert a szövetség álláspontja szerint a határidő lejárta után nyújtották be jelölti dokumentumaikat.

A határozatok felfüggesztését a székelyföldi klubok peres úton is kezdeményezték. A Marosvásárhelyi Táblabíróság azonban nem tartotta illetékesnek magát az ítélkezésre, és október 21-én a Bukaresti Törvényszékre utalta át az ügyet.

Forrás: Tovább dagad a hokibotrány, a román szakszövetség felrúgta a megállapodását a Novák Eduárd vezette sportminisztériummal (kronikaonline.ro)